Manastirea Radu Voda - Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul - Sf. Treime

Calitate: 
    
Preturi: 
  (13 voturi)
Adresa: Bucuresti, Strada Radu Voda, nr 24A   (Lon=26.107028 , Lat=44.42446)

Descriere - Manastirea Radu Voda - Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul - Sf. Treime

Mănăstirea a fost fondată de voievodul Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) şi doamna sa, Ecaterina, pentru a mulţumi lui Dumnezeu că i-a dăruit victoria în lupta pe care a dat-o pe aceste locuri împotriva lui Vintilă-Vornicul şi Dumbravă-Vornicul. Vodă a ridicat-o cu gândul de a fi Mitropolia Capitalei.  
 
 
La vremea întemeierii, purta numele Sfânta Troiţă. În frământările acelor vremuri, sfântul aşezământ cade, în 1595, în mâinile turcilor. După victoria lui Mihai Viteazul la Călugăreni, vestitul Sinan Paşa, duşmanul lui Mihai, o fortifică cu palisade, cu valuri de pământ şi cu bastioane. Tot oraşul este, de asemenea, întărit de turci. Degeaba însă: după victoria marelui voievod din octombrie 1595, de la Târgovişte, Sinan e silit să se retragă din faţa armatelor biruitoare ale creştinilor. Nu înainte însă de a distruge toate fortificaţiile pe care el însuşi le ridicase şi de a dărâma până în temelie Mânăstirea Sfintei Troiţe.  
 
Vremurile erau cumplite: oraşul era jefuit şi distrus când de turci, când de propriile armate ale voievozilor creştini, când de tătari. Incendiile şi jafurile se ţineau lanţ. Călugării abandonează Sfânta Troiţă şi se refugiază la Mânăstirea Mihai-Vodă. Timp de câteva decenii, frământările şi desele schimbări ale domnitorilor pe tronul Ţării Româneşti nu le-au lăsat acestora răgazul necesar pentru refacerea marii mănăstiri.  
 
Mănăstirea Radu Vodă într-o acuarelă de epocă  
 
Abia în 1614, voievodul Radu Mihnea (1601-1602, 1611-1616, 1620-1623) începe reconstrucţia, păstrând planurile şi elevaţia edificiului de origine. Biserica este cunoscută de atunci sub numele ctitorului. Fiul şi urmaşul său la domnie, Alexandru Coconul (1623-1627) se îngrijeşte de zugrăvirea bisericii. În vremurile domniilor fanariote, marea mânăstire Radu-Vodă, una dintre cele mai bogate din Bucureşti, este cârmuită de egumeni greci, buni negustori dar jalnici administratori ai construcţiilor mânăstireşti; multă vreme, mânăstirea acumulează bogăţii, moşii, vii, case şi prăvălii în Bucureşti, dar posesia acestor mari averi nu se oglindeşte în îmbunătăţirile aduse clădirilor.  
 
Mănăstirea Radu Vodă în secolul al XVIII-lea  
 
Planul şi formele arhitectonice ale bisericii Radu-Vodă sunt inspirate din cele ale bisericii episcopale de la Curtea de Argeş, cu diferenţa că materialul de construcţie întrebuinţat nu este piatra, ci cărămida. Planul este triconc, cu turlă pe naos, cu un pronaos lărgit, acoperit cu trei turle dintre care cea principală se sprijină pe douăsprezece coloane, simbolizând pe cei doisprezece apostoli, ca şi la modelul de la Curtea de Argeş.  
 
Faţadele, împărţite în două registre de înălţime inegală printr-un brâu, au o decoraţie simplă, constând din firide cu arhivolte intrânde, care ritmează plăcut suprafeţele tencuite cu alb. Înfăţişarea actuală a bisericii este datorată ultimei restaurări, condusă de arhitectul Ştefan Balş între anii 1967-1974 (după care biserica a fost repictată).  
 
Restaurarea a adus edificiul la formele sale arhitectonice iniţiale întrucât ruinându-se partea superioară a bisericii, aceasta fusese reconstruită către mijlocul secolului al XIX-lea în stilul neogotic la modă în acea epocă. Tot atunci i-a fost adăugat şi pridvorul, care se păstrează şi astăzi. În interior sunt demne de văzut frumosul iconostas de expresie barocă şi pietrele de mormânt din pronaos: una dintre cele mai vechi este cea a lui Vlad Voievod, fiul lui Mihnea Turcitul, mort la sfârşitul secolului al XVI-lea.  
 
 
 
Mormântul ctitorului se găseşte pe dreapta, în nişa dintre pronaos şi naos. Pe piatra aşezată de fiul său, o lungă inscripţie aminteşte domniile glorioase ale „celuia ce au fost binecinstit şi de Hristos iubit Domn creştin Radu Voevod ce au fost Domnu Ţării Româneşti şi Moldovei şi multe războaie au biruit şi iar au venit de la cinstita Poartă ş-au fost al doilea rându Domnul Ţării Româneşti şi şi-au lăsat steagul fiului său ce e mai sus scris şi iar s-au dus de-au fost Domn Ţării Moldovei; şi acolo s-au pristăvit întru cetatea Hârlău în luna Ghenarie 13 zile şi cu mare cinste i-au adus trupul dumnealui şi l-au îngropat în luna lui Februarie în 5 zile duminică. Aicea zac oasele dumnealui. Dumnezeu să-l iarte în Împărăţia Cerului adevărat; ani 7134” (1626).  
 
La miază-noapte de biserică se păstrează turnul-clopotniţă, ultimul vestigiu al puternicei incinte mânăstireşti de altădată. Vremurile nu l-au cruţat (deasupra intrării dinspre sud o inscripţie aminteşte că după marele cutremur din 1802 era într-o stare „vrednică de plâns”), dar refacerile i-au respectat înfăţişarea, astfel încât felul în care arată astăzi este poate destul de apropiat de cel în care arăta în secolul al XVI-lea, când a fost construit de voievodul Alexandru al II-lea Mircea.  
 
Clădirile Seminarului Teologic, ce se ridică pe colină, la sud de biserică, datează din 1893 şi au fost construite prin grija lui Ion Scorţeanu şi a surorii sale Maria Şchiopescu, ca Internat Teologic. La 25 ianuarie 2002 a avut loc festivitatea punerii pietrei de temelie a noului seminar "Mitropolitul Nifon", o clădire modernă, ce se construieşte în prezent după cele mai înalte standarde. Aici se vor pregăti seminariştii, preoţii de mâine.  
 
 
www.manastirearaduvoda.ro

Ai completari sau corectii? Click aici!

Poze - Manastirea Radu Voda - Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul - Sf. Treime

Poze in zona

Comentarii - Manastirea Radu Voda - Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul - Sf. Treime

Elena
23.07.2015 12:09:46

Calitate: 
 (Foarte bun)
Preturi: 
 (Rezonabile)
Am 45 de ani ,stiu ca sunt batrana insa nu am fost niciodata casatorita ,avea anul trecut m-am casatorit si imi doresc din tot sufletul sa pot aduce si eu pe lume un copil, ma rog neincetat bunului parinte Ff Nectarie sa imi ajute sa raman gravida si sa aduc pe lume un copil sanatos .
alice-nicoleta
14.01.2015 11:24:17

Calitate: 
 (Asa si asa)
Preturi: 
 (Rezonabile)
cum trebuie sa procedez pentru a ma ruga vinerea,la aceasta biserica,pentru a ramine insarcinata?
Mariana
04.12.2012 15:13:30

Calitate: 
 (Excelent)
Preturi: 
 (Rezonabile)
As dori sa stiu daca la aceasta Manastire se fac exorcizari si cum se procedeaza?se programeaza?sunt anumite zile?
Multumesc!Doamne Ajuta!
Vera
20.11.2012 09:16:34

Calitate: 
 (Excelent)
Preturi: 
 (Foarte ieftin)
Cunosc o persoana care traieste de 10 ani cu cancer gratie Sf. Nectarie.In timpul acesta,si-a implinit toate promisiunile fata de Sf.Nectarie.Pe mine m-a ajutat la nastere si in toate incercarile pe care le-am avut in viata.Slava tie Sf.Nectarie!
adriana
19.07.2012 13:41:26

Calitate: 
 (Asa si asa)
Preturi: 
 (Rezonabile)
As vrea si eu un pic de mir de la sf Nectarie ptr 2 copii sa-i pazeaca de toate relele si ptr binele lor sa fie sanatosi mai ales ca unul din ei e cam bolnavior va multumesc mult si sa va ajute D-zeu
iulia
15.07.2012 20:36:37

Calitate: 
 (Asa si asa)
Preturi: 
 (Rezonabile)
imi doresc de mult sa ajung la aceasta sf manastire si sa ma inchin la moastele sf nectarie,as vrea sa particip la o slujba a sf maslu care am vazut ca este vineri seara ..pb mea este cu cazarea pt o noapte macar ,spuneti mi ,la manastire se poate solicita cazare ? sint persoane disponibile sa ofere cazare pt o noapte ? eventual ofer si eu cazare pt acea persoana la hramul sf parascheva de la iasi |(sint din iasi ) multumesc ...
luminita
07.01.2012 14:11:26

Calitate: 
 (Asa si asa)
Preturi: 
 (Rezonabile)
as vrea sa rog pe cineva care poate sa-mi trimita mir de la moastele sf. nectarie am hepatita c si sint din cluj
dragan
09.11.2011 22:03:33

Calitate: 
 (Foarte bun)
Preturi: 
 (Foarte ieftin)
cum ajund din colentina la manastirea radu voda?
silviahubsch@yahoo.com
23.07.2011 13:47:20

Calitate: 
 (Asa si asa)
Preturi: 
 (Gratis)
Buna ziua ,am cancer,am fost operata ,la pancreas ,ma rog nincetat,Sfintului Nectarie, sa ma ajute, din studierea acestei boli, nu am mult de trait, dar cei mai groaznic voi murii in dureri cumplite ,MULTUMESC
20.8..93.1.158

Calitate: 
 ()
Preturi: 
 ()

Ciprian
19.01.2011 19:29:15

Calitate: 
 (Excelent)
Preturi: 
 (Foarte ieftin)
Un singur lucru va sfatuiesc ,mergeti sa vizitati aceasta manastire RADU VODA si apoi o sa stiti ce aveti de facut. Va spun ca in momentul in care ajungeti la RACLA SF IERARH NECTARIE FACATORUL DE MINUNI o sa va dati seama cat de mult ati pierdut in aceasta viata pentru ca nu stim sa multumim si atunci cand noua ne este bine.Cu ajutorul SF IERARH NECTARIE FACTORUL DE MINUNI mama mea a trecut cu bine peste o operatie efectuata pe creier care a decur cu bine .Si acest lucru s-a intamplat datorita rugaciunilor noastre si ale ei ctre Domnul nostru Isus Hristos. Maica Domnului si Sfantul Ierarh Nectarie facatorul de minuni .Sunt multe de spus dar asteptam sa terminam tot tratamentul si apoi o sa scriu toata poveste ade la inceput si pana la sfarsit . Multumim Sfantului Ierarh Nectarie facatorul de minuni .Bucurarte Sfinte Ierarh Nectarie de minunile pe care le faci.
Alex
10.08.2010 14:59:04

Calitate: 
 (Excelent)
Preturi: 
 (Gratis)
Pe siteul manastirii am gasit programul slujbelor si informatii mai multe despre Sfantul Nectarie.
http://www.manastirearaduvoda.ro
Adauga comentariu
Nume:
Mesaj:
Calitate:
Preturi:
Introdu codul din imagine:
  Schimba
 

Alte puncte de interes asemanatoare